zamknij

Google automatic translation. The Legionowo City does not accept any responsibility for the accuracy of data and information originating from the translation. In particular, the Legionowo City does not guarantee that the translation is complete, up-to-date or fit for specific purposes. The translation cannot be compared with a human translation, but may help in assessing the relevance of articles.

A A A
Logo BIP

Wykład otwarty Holistyczne podejście do spektrum autyzmu (ASD)

24 kwietnia 2024
sala ślubów, ratusz
18:30
Holistyczne podejście do spektrum autyzmu (ASD) z uwzględnieniem diety, mikrobiomu jelitowego, suplementów i innych czynników.

Wstęp wolny!

Dowiesz się:

  • Autyzm - czym jest i jakie są jego objawy?
  • Holistyczne podejście do ASD.
  • Wpływ diety na ASD: Badania nad wpływem diety na objawy ASD.
  • Zalecenia żywieniowe dla osób z ASD
  • Eliminacja alergenów i nietolerancji pokarmowych
  • Specjalne diety (np. ketogeniczna, GFCF)
  • Mikrobiom jelitowy a ASD: Związek między mikroflorą jelitową a ASD
  • Probiotyki i prebiotyki w profilaktyce i leczeniu ASD
  • Wpływ diety na mikrobiom jelitowy
  • Suplementy diety a autyzm: Potencjalne korzyści i ryzyko stosowania suplementów u osób z ASD
  • Najczęstsze stosowane suplementy (np. witamina D, magnez, kwasy omega-3)
  • Interakcje z lekami Inne czynniki wpływające na ASD: Sen i jego znaczenie dla osób z ASD
  • Rola ruchu i aktywności fizycznej Redukcja stresu i wpływ czynników psychologicznych

Prowadząca: Mgr dietetyki klinicznej, wykładowca akademicki, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby". Przez lata swojej drogi zawodowej brała udział wielu szkoleniach i ciągle się dokształca by poszerzyć swoją wiedzę i swoim pacjentom przekazywać jak najbardziej aktualną widzę.

Otrzymała między innymi certyfikaty Specjalista Przyjazny Dzieciom, czy Dietetyk Przyjazny Chorym na Celiakię, oraz przeszła szkolenie SOIT powadzone przez Fundację insulinooporności i ukończyła je z pozytywnym wynikiem po egzaminie. Uczestniczka oraz prelegent licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych. Brała i bierze udział w wielu zdrowotnych projektach.

Najnowsze z nich obejmowały na przykład żywienie dojelitowe dzieci z porażeniem mózgowym poprzez PEG organizowane przez Fundację Nutricia czy związane były z projektem Kobiety to dobry klimat 2023 gdzie poprowadziła wkłady i warsztaty z zakresy zdrowego żywienia dla kobiet. Obecnie Doktorantka Kolegium Medicum na UJ. Serdecznie zapraszamy rodziców, specjalistów ze świata autyzmu na wykład specjalisty.

Plakat informujący o wykładzie